La Négly Les Astérides rouge

Rood | Frankrijk | 0.75 L | 2018 | Doos 6 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant La Négly La Falaise rouge

Château la Négly

In het zuidoosten van Frankrijk, op een steenworp afstand van de Middellandse Zee, maakt de familie Paux-Rosset samen met wijnmaker Claude Gros topkwaliteit wijnen met een opvallende mineraliteit. 

Château la Négly ligt op een bijzondere plek: in de Languedoc, aan de oever van het Étang de Pissévache op de uitlopers van het Massief van La Clape. Een plek waar de omstandigheden voor de druiven worden beïnvloed door de nabijgelegen Middellandse Zee, de bergen en de overvloedige zon. Kou, warmte, luchtvochtigheid en wind hebben hier vrij spel en zorgen voor zongerijpte druiven, die tegelijkertijd altijd een opvallende frisheid in zich hebben. 

In de 18e eeuw werd op dit landgoed Château d’Ancely gebouwd, dat later de naam Château de Négly kreeg. Op het château werd vanaf het begin wijn gemaakt, maar pas vanaf 1992, toen het château in handen kwam van de familie Paux-Rosset, maakte het een extreme groei door in kwaliteit. De kelders werden gerenoveerd en ingericht met moderne apparatuur. Ook de wijngaarden werden grondig aangepakt: Jean Paux-Rosset verving lokale druivenrassen als de Aramon, de Terret  en de Carignan Blanc door de voor deze plek meer geschikte Grenache, Syrah en Mourvèdre. Machinale oogst werd vervangen door handmatige oogst, zodat de druiven met veel meer precisie kunnen worden geoogst. 

De wijngaarden strekken zich uit over 50 hectare grond rondom het Château de Négly. In 2006 zijn daar nog 25 hectare wijngaard bijgekomen met de aankoop van het buurdomein Boède. De grote diversiteit aan bodems, hoogteverschil en ligging (tot tien meter van de vloedrand af!), zorgt voor een grote verscheidenheid in stijl en kracht, maar er is één eigenschap die alle wijnen verbindt: grote precisie en een sterke mate van mineraliteit. 

Inmiddels staat dochter Marion aan het roer. Samen met oenoloog Claude Gros maakt ze de wijnen, terwijl haar broer Bastien zich bezighoudt met de wijngaarden. De kwaliteit van de wijnen staat voorop. In de wijngaarden wordt zo natuurlijk mogelijk gewerkt. De wijnranken worden kort gesnoeid, om zo een perfecte balans te vinden tussen opbrengst, concentratie en rijpheid van de druiven. Ook in de kelders wordt met grote precisie gewerkt: de druiven worden uitgebreid geselecteerd, en houtrijping wordt ondersteunend toegepast, om zo het karakter van de druiven en de terroir zoveel mogelijk tot hun recht te laten komen. 

De kwaliteit van de wijnen van Négly is niet onopgemerkt gebleven door Parker: deze gaf meerdere keren hoge (tot 99 punten) waarderingen aan diverse wijnen van het huis!

Website Château la Négly

Bekijk Château la Négly

La Négly Les Astérides rouge

Rood | Frankrijk | 0.75 L | 2018 | Doos 6 stuks

Over de wijn

Fruitig, verleidelijk en zacht, een heerlijke rode wijn waarin zon en zeewind hun invloed laten zien. De wijn is een blend van Syrah , Cinsault, Merlot en Cabernet Sauvignon, die groeien in wijngaarden met een kalkrijke kleibodem en een ondergrond van leem en zand.

Na de handmatige oogst worden de druiven geselecteerd en licht gekneusd, gevolgd door een vergisting op koele temperaturen. Hierdoor blijft het fruitige karakter van de druiven bewaard. Na de vergisting volgt een rijping op de lies, waarbij een deel van de wijn in grote houten foeders gaat, een ander deel rijpt op beton.

De dieprode wijn heeft een expressieve neus met duidelijke aroma’s van de Syrah:  zwart fruit en een lichte kruidigheid. Zacht en rond van smaak met tonen van zwoel zwart fruit, wilde aardbeitjes en lichte kruiden, omhuld door rijpe, zachte tannines.

Korte omschrijving

Sappige, diep-rode wijn die breed inzetbaar is.

Product specificaties

Artikelnummer P4504
Kleur Rood
Type Stil
Druivenras Syrah
Land Frankrijk
Streek Languedoc-Roussillon
Appellatie IGP Pays d'Oc
Oogstjaar 2018
Afsluiting Kurk
Smaaktype Verfijnd
Inhoud 0.75
Serveertemperatuur 16 tot 20 graden
Assemblage Syrah, Cinsault, Merlot en Cabernet Sauvignon
Alcohol percentage 12.5
EAN doos 3760006533571
EAN fles 3760006533564