La Négly Les Astérides blanc

Wit | Frankrijk | 0.75 L | 2018 | Doos 6 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant La Négly Chardonnay Oppidum

Château la Négly

In het zuidoosten van Frankrijk, op een steenworp afstand van de Middellandse Zee, maakt de familie Paux-Rosset samen met wijnmaker Claude Gros topkwaliteit wijnen met een opvallende mineraliteit. 

Château la Négly ligt op een bijzondere plek: in de Languedoc, aan de oever van het Étang de Pissévache op de uitlopers van het Massief van La Clape. Een plek waar de omstandigheden voor de druiven worden beïnvloed door de nabijgelegen Middellandse Zee, de bergen en de overvloedige zon. Kou, warmte, luchtvochtigheid en wind hebben hier vrij spel en zorgen voor zongerijpte druiven, die tegelijkertijd altijd een opvallende frisheid in zich hebben. 

In de 18e eeuw werd op dit landgoed Château d’Ancely gebouwd, dat later de naam Château de Négly kreeg. Op het château werd vanaf het begin wijn gemaakt, maar pas vanaf 1992, toen het château in handen kwam van de familie Paux-Rosset, maakte het een extreme groei door in kwaliteit. De kelders werden gerenoveerd en ingericht met moderne apparatuur. Ook de wijngaarden werden grondig aangepakt: Jean Paux-Rosset verving lokale druivenrassen als de Aramon, de Terret  en de Carignan Blanc door de voor deze plek meer geschikte Grenache, Syrah en Mourvèdre. Machinale oogst werd vervangen door handmatige oogst, zodat de druiven met veel meer precisie kunnen worden geoogst. 

De wijngaarden strekken zich uit over 50 hectare grond rondom het Château de Négly. In 2006 zijn daar nog 25 hectare wijngaard bijgekomen met de aankoop van het buurdomein Boède. De grote diversiteit aan bodems, hoogteverschil en ligging (tot tien meter van de vloedrand af!), zorgt voor een grote verscheidenheid in stijl en kracht, maar er is één eigenschap die alle wijnen verbindt: grote precisie en een sterke mate van mineraliteit. 

Inmiddels staat dochter Marion aan het roer. Samen met oenoloog Claude Gros maakt ze de wijnen, terwijl haar broer Bastien zich bezighoudt met de wijngaarden. De kwaliteit van de wijnen staat voorop. In de wijngaarden wordt zo natuurlijk mogelijk gewerkt. De wijnranken worden kort gesnoeid, om zo een perfecte balans te vinden tussen opbrengst, concentratie en rijpheid van de druiven. Ook in de kelders wordt met grote precisie gewerkt: de druiven worden uitgebreid geselecteerd, en houtrijping wordt ondersteunend toegepast, om zo het karakter van de druiven en de terroir zoveel mogelijk tot hun recht te laten komen. 

De kwaliteit van de wijnen van Négly is niet onopgemerkt gebleven door Parker: deze gaf meerdere keren hoge (tot 99 punten) waarderingen aan diverse wijnen van het huis!

Website Château la Négly

Bekijk Château la Négly

La Négly Les Astérides blanc

Wit | Frankrijk | 0.75 L | 2018 | Doos 6 stuks

Over de wijn

Met deze heerlijk sappige witte blend laat Château de Négly zien dat kwaliteit en toegankelijkheid prima samen gaan. De wijn wordt gemaakt van Grenache Gris , Chardonnay, Sauvignon Blanc en Muscat druiven, die groeien op een losse, kalkrijke zandbodem.

Na de oogst worden de druiven direct geperst. Het sap vergist onder koude temperaturen op roestvrijstalen tanks, waardoor fruit en frisheid behouden blijven. En dat ruik en proef je! De wijn heeft een uitnodigende neus met aroma’s van exotisch fruit en bloesem. De aanzet is levendig met tonen van mango, passiefruit en witte bloesem en frisse zuren in de afdronk. Een lierijping van 3 maanden maakt de wijn zacht en rond. Een prettige, verfijnde witte wijn uit de Languedoc!

Korte omschrijving

Frisse witte aperitief wijn!

Product specificaties

Artikelnummer P4500
Kleur Wit
Type Stil
Druivenras Chardonnay
Land Frankrijk
Streek Languedoc-Roussillon
Appellatie IGP Pays d'Oc
Oogstjaar 2018
Afsluiting Kurk
Smaaktype Verkwikkend
Inhoud 0.75
Serveertemperatuur 8 tot 10 graden
Assemblage Chardonnay, Grenache Gris, Sauvignon Blanc en Muscat
Alcohol percentage 13
EAN doos 3760006533526
EAN fles 3760006533519