Goldmine Patina Chenin blanc

Wit | Zuid-Afrika | 0.75 L | 2019 | Doos 6 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant Goldmine Patina Chenin blanc

Boekenhoutskloof

Boekenhoutskloof is een spraakmakend wijngoed in Franschhoek dat vooral in kwalitatief opzicht imponerend is. Boekenhoutskloof is, ondanks zijn voor het 'Franse' Franschhoek wat ongebruikelijke Afrikaanse naam, drie eeuwen geleden gesticht door Franse Hugenoten.

Ook de huidige wijnmaker Marc Kent heeft nog altijd iets met Frankrijk. Hij gaat er minstens eenmaal per jaar op bezoek om in de noordelijke Rhône, Cornas, nieuwe inspiratie op te doen. Thuis in Franschhoek heeft hij naam gemaakt met kanjers van wijnen als Boekenhoutskloof Semillon, Syrah en Cabernet Sauvignon, die stuk voor stuk tot de absolute top van Zuid-Afrika behoren. Maar Kent heeft nog meer pijlen op zijn boog. Naast deze slechts in geringe hoeveelheden geproduceerde paradepaardjes maakt hij onder de naam Porcupine Ridge en The Wolftrap namelijk ook buitengewoon attractieve wijnen die voor een breder publiek beschikbaar zijn. Op een wat hoger niveau behoort hier ook zeker The Chocolate Block bij. Deze laatste wijnen zijn verkrijgbaar bij DGS WIJN.

Website Boekenhoutskloof 

Het Goldmine project

Aan de voet van de Kasteelberg, waar goudzoekers lang geleden hun geluk kwamen beproeven, maakt wijnmaker Marc Kent zeer kleinschalig twee bijzondere wijnen. 

Swartland is hot, letterlijk en figuurlijk. Dit droge, warme Zuid-Afrikaanse wijngebied trekt de afgelopen jaren talloze wijnmakers die hier prachtige wijnen maken met een uniek karakter. Al eerder trok dit gebied grote groepen mensen die hun geluk kwamen zoeken in de vele goudmijnen in dit gebied. Het warme, droge klimaat en de bijzondere bodem van verweerde graniet, leisteen, kwarts, ijzerhoudend gesteente en oude zandsteen maken het gebied zeer geschikt voor verschillende druivenrassen zoals de Syrah, Semillion, Cinsault en de Chenin Blanc en geven de wijnen een bijzonder karakter. 

De Goldmine wijngaarden liggen op de zuidwestelijk georiënteerde hellingen van de Kasteelberg. De druiven worden in de eerste instantie verkocht aan verschillende topproducenten. In 2013 besluit Boekenhoutskloof de wijngaarden te kopen, in de eerste instantie met het idee de druiven hiervoor te gebruiken voor hun bestaande wijnen. Maar het gebied heeft zo’n uniek, eigen karakter dat wijnmaker Marc Kent hier een apart project voor opzet onder het label ‘Goldmine’. Voor de Patina-wijnen worden de Chenin Blanc ranken, aangeplant in 1996, en de oudste Syrah ranken (uit 2000) gebruikt. Marc Kent maakt hier slechts 2 wijnen op zeer kleine schaal. De bijzondere bodem en het warme, droge klimaat geven de wijnen een prachtige balans tussen concentratie, structuur en finesse.

 

Bekijk Boekenhoutskloof

Goldmine Patina Chenin blanc

Wit | Zuid-Afrika | 0.75 L | 2019 | Doos 6 stuks

Over de wijn

Chenin Blanc is dé witte koningsdruif van Zuid-Afrika. Hoewel zijn oorsprong ligt in het koelere Loire-gebied, levert hij in het zonnige Zuid-Afrika prachtige complexe wijnen op. De druiven voor de Patina Chenin Blanc zijn afkomstig uit één wijngaard op zuidwestelijk georiënteerde hellingen van de Kasteelberg. De bodem bestaat hier uit leisteen en verweerde graniet. De dagen zijn warm, maar ’s nachts koelt het flink af. De grote temperatuurverschillen zorgen ervoor dat de druiven langzaam en gelijkmatige rijpen, zonder daarbij hun frisheid te verliezen. 

Na de oogst ondergaat 1/3 van de most een spontane vergisting in betonnen eieren. 1/3 van de druiven wordt met hele trossen geperst, waarna het sap vergist en gedurende 12 maanden rijpt op oude barriques en betonnen eieren.  De overige druiven vergisten op de schilletjes, waarna de wijn verder rijpt in betonnen eieren. Het resultaat is een complexe, delicate wijn. Fris en uitnodigend in de neus met aroma’s van meloen, perzik en gele appel, ondersteund door delicate tonen van lemon curd, dille, acaciabloesem en vanille. Rond en zacht van smaak met tonen van exotisch fruit, kweepeer, kumquat, gekonfijte citroen en nectarine, met kruidige hints van oranjebloesem, gember en saffraan. Een prachtige Chenin Blanc: vol, rond en mineraal, met een levendige zuurgraad en een lange, verfrissende afdronk.

Korte omschrijving

Een rijke stijl Chenin Blanc met een prachtige balans tussen rijpheid en fraƮcheur.

Product specificaties

Artikelnummer P30178
Kleur Wit
Type Stil
Druivenras Chenin Blanc
Land Zuid-Afrika
Streek Swartland
Appellatie Swartland
Oogstjaar 2019
Afsluiting Kurk
Smaaktype Krachtig
Inhoud 0.75
Serveertemperatuur 10 tot 12 graden
Alcohol percentage 13.5
EAN doos 26002039011611
EAN fles 6002039011617