Domaine des Hâtes Chablis 1er cru Fourchaume l'Homme Mort

Wit | Frankrijk | 0.75 L | 2019 | Doos 6 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant Domaine des Hâtes Chablis 1er cru Fourchaume l'Homme Mort

Domaine des Hâtes

De wijnen die Pierrick Laroche op Domaine des Hâtes maakt, zijn moderne, en eerder wat ronder dan de klassieke Chablis. Een jonge wijnmaker die nog ver zal komen!

Pierrick Laroche is een rising star aan het Franse wijnmakersfirmament. Ruim 10 jaar geleden nam hij de wijngaarden over van zijn vader, die het domein in 1970 startte. Zijn vader verkocht de druiven tot dat moment aan andere wijnmakers in de Chablis. Maar Pierrick had een studie oenologie achter de rug, en zijn stages in het buitenland (o.a. in Nieuw-Zeeland) inspireerden hem tot het maken van elegante wijnen van topkwaliteit. Beetje bij beetje kwamen er meer wijngaarden bij. Inmiddels bezit Domaine les Hâtes 25 hectare wijngaard in het noorden van de Chablis. De kalkbodem bevat hier meer klei, wat de wijnen meer kracht en rondeur geeft. 

De kelders van Domaine les Hâtes liggen tegen de helling van een heuvel in het dorpje Maligny. Bij het verplaatsen van de druiven, de most en de wijn wordt gebruik gemaakt van zwaartekracht. Alle wijnen ondergaan een malolactische vergisting, wat de wijnen ronder en zachter maakt. Ook in de wijngaarden ligt de focus op een zo natuurlijk mogelijke manier van werken. De wijngaarden zijn op dit moment nog in conversie naar een biologische certificering. Sinds 2016 koopt Pierrick ook most bij bevriende wijnmakers met wijngaarden op de linkeroever van de rivier. Deze wijngaarden liggen o.a. in de Premier Crus van Beauroy, Beauregard en Vau de Vey, en in de Grand Cru van Bougros. Bovendien erfde hij in 2019 8 hectare grond van zijn schoonvader met wijngaarden in het zuidelijk deel van de Chablis, o.a. in Petit Chablis, 5.5 hectare in Chablis en een halve hectare in de Premier Cru Les Butteaux.

Zijn nauwkeurige, gedreven manier van werken leverde Pierrick al snel nationale en internationale bekendheid op. Voor zijn eerste jaargang kreeg hij direct 3 sterren in de Guide Hachette  en ook Robert Parker gaf al 90 punten voor zijn 1er cru. Een wijnmaker om in de gaten te houden!


Website Domaine des Hâtes

Bekijk Domaine des Hâtes

Domaine des Hâtes Chablis 1er cru Fourchaume l'Homme Mort

Wit | Frankrijk | 0.75 L | 2019 | Doos 6 stuks

Over de wijn

Pierrick bezit 1,1 hectare wijngaard in het noordelijke deel van de 1er Cru Fourchaume. De wijnranken zijn 25 tot 35 jaar oud en groeien op een bodem van Kimmeridge en bruine klei, die de wijn een bijzondere elegantie en mineraliteit geven.

De wijn vergist langzaam (2 tot 3 maanden) met behulp van natuurlijke gisten, en rijpt daarna nog gedurende ca. 15 maanden op de lies (80% op RVS, 20% op hout).  In de neus aroma’s van zacht wit fruit en steenfruit, aangevuld met romige botertonen, noten, stenige tonen en krijt. Rond, krachtig en perfect in balans met rokerige tonen, mineraliteit en verfijnde, levendige zuren in de lange afdronk.

Korte omschrijving

Krachtige en prachtige Cru uit de Chablis in een minerale stijl.

Product specificaties

Artikelnummer P10470
Kleur Wit
Type Stil
Druivenras Chardonnay
Land Frankrijk
Streek Bourgogne
Appellatie Chablis 1er Cru
Oogstjaar 2019
Afsluiting Kurk
Smaaktype Verfijnd
Inhoud 0.75
Serveertemperatuur 10 tot 12 graden
Alcohol percentage 13
EAN doos 3760235770129
EAN fles 3760235770020