Clos Bellane Valréas Blanc

Wit | 0.75 L | 2021 | Frankrijk | Doos 6 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant Clos Bellane Valréas Blanc

Clos Bellane

In deze hooggelegen wijngaard in de Zuidelijke Rhône maakt gepassioneerd wijnmaker Stéphane  Vedeau wijnen van topkwaliteit in zijn karakteristieke elegante, frisse stijl.  

 Wijnmaker Stéphane Vedeau is een bijzondere man. Hij voelt zich sterk verbonden met zijn wijngaarden en zijn wijnen en hij heeft veel geëxperimenteerd met het wijnmaken, bijvoorbeeld in de Languedoc. De Rhône is echter al lange tijd zijn thuishaven. Hij bezit 3 wijnhuizen in dit gebied: Jeannine Boutin (vernoemd naar zijn moeder) in de Noordelijke Rhône en La Ferme du Mont en Clos Bellane in de Zuidelijke Rhône. 

De wijnen van Clos Bellane zijn letterlijk en figuurlijk van hoog niveau. De wijngaard ligt ten zuiden van de stad Valréas, op zo’n 400 meter hoogte op de hellingen van het plateau van Vinsobres. Stéphane heeft voor deze hoge ligging gekozen om de gevolgen van de klimaaatverandering voor te zijn.  De 48 hectare grond zijn aangeplant met voornamelijk Grenache voor rode wijnen, aangevuld met een kleinere hoeveelheid Syrah. Voor wit staan hier Roussanne, Marsanne, Viognier en Clairette aangeplant. Hoewel het in dit gebied behoorlijk warm kan worden zorgen de nabijgelegen Middellandse Zee en de koude noordenwind voor verkoeling in de wijngaarden. De druiven groeien op oostelijk georiënteerde hellingen waardoor ze vooral in de ochtend zon krijgen. Dit, in combinatie met de hoge ligging van de wijngaarden, zorgt ervoor dat de druiven langzaam en gelijkmatig rijpen en tegelijkertijd hun frisheid behouden. De kalksteen bodem draagt bij aan de frisheid in de wijnen en zorgt voor een opvallende mineraliteit en elegantie. De geïsoleerde ligging van de wijngaard (’Clos’)maakt het mogelijk om te werken volgens biodynamische principes. 

In de kelders wordt alles in het werk gezet om topkwaliteit wijnen te maken, die het karakter van de wijngaard zoveel mogelijk weergeven. Tijdens en na de handmatige oogst vindt een strenge selectie van de druiven plaats. Bij het verplaatsen van de druiven en de most wordt gebruik gemaakt van zwaartekracht. Hypermoderne apparatuur zorgt voor een zeer nauwkeurige vinificatie. Ieder jaar wordt op basis van het karakter van de druiven bepaald of er daarbij gebruik wordt gemaakt van roestvrijstaal, beton en/of hout. Na de afzonderlijke vinificatie worden de druivenrassen met uiterste precisie geblend, om zo te voldoen aan de kwaliteit die de naam ‘Clos’ mag dragen. Rijping gebeurt op roestvrijstaal, beton of hout in ondergrondse kelders met een van nature constante temperatuur. Stéphane maakt alleen gebruik van grote of gebruikte houten vaten, om zo de invloed van de houtaroma’s op de wijn te minimaliseren. De frisse, elegante stijl van de wijnen doet eerder denken aan de Noord-Rhône dan aan de Zuidelijke Rhône.

Website: Clos Bellane

Bekijk Clos Bellane

Clos Bellane Valréas Blanc

Wit | 0.75 L | 2021 | Frankrijk | Doos 6 stuks

Over de wijn

Valréas ligt in het noorden van het Zuidelijke Rhônegebied. Stéphane Vedeau heeft in zijn wijngaarden zowel druivenrassen uit de Noordelijke als uit de Zuidelijke Rhône aangeplant. Deze aangename witte wijn is een blend van 3 rassen die typerend zijn voor de Noordelijke Rhône: de Viognier, de Marsanne en de Roussanne. 

Een uitnodigende wijn met een prachtige balans tussen rijpheid en frisheid. In de neus wisselen aroma’s van exotisch fruit, frisse citrus, kruidige en minerale tonen elkaar af. Opvallend fris in de aanzet, gevolgd door rijke, volle tonen van rijp wit steenfruit, verse kruiden en een mooie mineraliteit.

Korte omschrijving

Mooie witte Rhône in een frisse stijl met een elegante afdronk.

Product specificaties

Artikelnummer P13179
Kleur Wit
Type Stil
Druivenras Marsanne
Land Frankrijk
Streek Rhône
Appellatie Côtes du Rhône Villages Valréas
Oogstjaar 2021
Afsluiting Kurk
Smaaktype Verfijnd
Inhoud 0.75
Serveertemperatuur 8 tot 10 graden
Assemblage Marsanne, Viognier, Roussanne
Alcohol percentage 13.5
EAN doos 3760037260910
EAN fles 3760037260132