Clerico Langhe Rosso Arte

Rood | Italië | 0.75 L | 2015 | Doos 6 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant Clerico Barbera d'Alba Trevigne

Clerico

De wijnen van Domenico Clerico zijn in vergelijking met andere wijnen uit Piemonte, modern en al jong toegankelijk. Ze zijn internationaal zeer gewaardeerd!

Domenico heeft in 1976 de wijngaarden van zijn vader overgenomen in Monforte d’Alba, aan de zuidkant van het Barolo gebied. In tegenstelling tot zijn vader, die druiventeler was, maakte en bottelde hij de wijn vanaf het begin zelf. Gaandeweg heeft hij het wijngaardareaal kunnen vergroten van 5 tot ongeveer 25 hectare met schitterend gelegen percelen, onder meer in de fameuze cru Ginestra. Hoewel Domenico wel wordt beschouwd als één van de ‘modernisti’, omdat hij werkt met rotofermenters en barriques, heeft hij toch altijd het werk in de wijngaard voorop gesteld. Ook in de kelder is hij inmiddels geen echte modernist meer. Domenico vindt dat hij zich bij het wijnmaken heeft moeten aanpassen aan de gewijzigde klimatologische omstandigheden: hetzelfde werken als rond 2000 zou in zijn ogen een te hoog alcoholgehalte geven en een te logge wijn opleveren. Hij is constant op zoek naar de juiste balans in zijn wijnen. Hij gebruikt bijvoorbeeld nu wat minder barriques en meer botte en minder nieuw hout. Ook zijn de maceratietijden in de rotofermenters opgelopen van 5 dagen tot meer dan 20, waarbij de roterende schoepen nauwelijks in werking worden gesteld. In de wijngaarden worden geen insecticiden, pesticiden of kunstmest gebruikt. Hij brengt graag single vineyard wijnen uit, omdat die in zijn ogen het beste het terroir weerspiegelen. Zijn wijnen zijn doorgaans rijk, aromatisch en zelfs jong relatief gemakkelijk benaderbaar. Al met al een producent die internationaal zeer gelauwerd is omdat hij tot het uiterste gaat om kwaliteitswijnen te maken die in balans zijn en omdat hij zijn methoden constant herziet op zoek naar perfectie. Na het overlijden van Domenico heeft zijn vrouw Giuliana het beheer van de wijngaarden en de kelder voortgezet.


Website Domenico Clerico

Bekijk Clerico

Clerico Langhe Rosso Arte

Rood | Italië | 0.75 L | 2015 | Doos 6 stuks

Over de wijn

Rood tot robijnrood. In de neus zeer precies met zwarte kersen, bramen, specerijen, teer en rozenblaadjes. In de mond een zeer zachte aanzet en een grote kracht gecombineerd met een prachtige elegantie. Enorm lange afdronk.

Korte omschrijving

Krachtige en precieze wijn die de elegantie en structuur van Nebbiolo met het fruit van Barbera combineert.

Overige informatie

Robert Parker - 93 punten (2016)

Product specificaties

Artikelnummer P28063
Kleur Rood
Type Stil
Druivenras Nebbiolo
Land Italië
Streek Piëmonte
Appellatie Langhe
Oogstjaar 2015
Afsluiting Kurk
Smaaktype Krachtig
Inhoud 0.75
Serveertemperatuur 16 tot 18 graden
Assemblage Nebbiolo, Barbera
Alcohol percentage 14
EAN doos 80325357104468
EAN fles 8032535710446