Clerico Langhe Dolcetto Visadi

Rood | Italië | 0.75 L | 2020 | Doos 6 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant Domenico Clerico

Domenico Clerico

De wijnen van Domenico Clerico zijn,  in vergelijking met andere wijnen uit Piëmont, modern en al jong toegankelijk. Ze zijn internationaal zeer gewaardeerd!

Domenico Clerico, pionier en een groot voorbeeld voor andere wijnmakers, niet alleen in de Piëmont maar ook in de rest van de wereld. Zijn oneindige ambities om de kwaliteit van zijn wijnen te verbeteren en om wijnen te maken die bij iedere wijnliefhebber in de smaak vallen zorgen ervoor dat hij constant op zoek is naar innovatieve oplossingen in de wijngaard en in de kelder.

Het is in 1976 als Domenico de wijngaarden van zijn vader overneemt in Monforte d’Alba, aan de zuidkant van het Barolo-gebied. Tot die tijd verkoopt zijn vader de druiven aan de lokale coöperatie en aan andere wijnboeren, maar Domenico gooit het roer om en start met het maken en bottelen van zijn eigen wijnen. Hij begint met 4 tot 5 hectare wijngaard, die hij in de loop van de tijd uitbreidt tot zo’n 21 hectare met verschillende topwijngaarden in de omgeving van Monforte d’Alba, onder meer in de fameuze cru Ginestra.

Domenico wordt wel beschouwd als één van de ‘modernisti’. Samen met een aantal andere Italiaanse wijnboeren richt hij de progressieve Barolo Boy's op, een groepje experimentele wijnboeren met onder anderen Luciano Sandrone, Paolo Scavino en Roberto Voerzio. In de kelders introduceert hij de roto fermenter, waarmee extra veel kleur en aroma’s aan de druiven kunnen worden onttrokken. Daarnaast maakt hij als één van de eerste wijnmakers in het gebied gebruik van Franse barriques. Toch heeft hij altijd het werk in de wijngaard voorop gesteld. “Een goede wijn ontstaat in een wijngaard waarin de wijnranken met liefde en toewijding worden verzorgd”, is zijn filosofie. Daarom is iedere wijngaard met zorg aangeplant met de meest geschikte druivenrassen.  In de wijngaarden worden geen insecticiden, pesticiden of kunstmest gebruikt. Hij brengt graag single vineyard wijnen uit, omdat die in zijn ogen het beste de terroir van iedere wijngaard weerspiegelen.

Toch gaat zijn modernistische aanpak niet boven alles. Domenico vindt dat hij zich bij het wijnmaken moet aanpassen aan de omstandigheden, bijvoorbeeld de gewijzigde klimatologische omstandigheden. Op dezelfde manier werken als hij rond 2000 deed zou in zijn ogen een te hoog alcoholgehalte geven, en te logge wijnen opleveren. Balans, daar gaat het om in zijn wijnen. Door bijvoorbeeld minder barriques te gebruiken en vaker groot en minder nieuw hout zijn de houttonen minder aanwezig in de wijnen. Ook zijn de maceratietijden in de roto fermenters opgelopen van 5 dagen tot meer dan 20, waarbij de roterende schoepen nauwelijks in werking worden gesteld en de aroma’s op een langzamere, subtielere manier aan de druiven worden onttrokken.

De wijnen van Domenico Clerico zijn doorgaans rijk, aromatisch en zelfs jong relatief toegankelijk. De wijnen worden internationaal zeer gewaardeerd, omdat Domenico Clerico tot het uiterste gaat om kwaliteitswijnen te maken die in balans zijn, en omdat hij zijn wijnmaakmethodes constant herziet op zoek naar perfectie.

In 2017 overlijdt Domenico. Na zijn overlijden zet zijn vrouw Giuliana het beheer van de wijngaarden en de kelder in de filosofie van Domenico voort.


Website Domenico Clerico

Bekijk Domenico Clerico

Clerico Langhe Dolcetto Visadi

Rood | Italië | 0.75 L | 2020 | Doos 6 stuks

Over de wijn

Dolcetto is in ons land misschien de minder bekende druif uit de Piëmont, maar in dit wijngebied staat hij bij iedere familie op tafel. Dit was de eerste wijn die Domenico maakte onder zijn eigen naam, van de 3 hectare met Dolcetto aangeplante wijngaard.

De druiven groeien in de wijngaarden bij Montforte d’Alba en Monchiero. Sommige percelen liggen zuid- tot zuidwestelijk georiënteerd, andere liggen in noord- tot noordoostelijke richting. Hierdoor vullen de druiven elkaar perfect aan in rijpheid en frisheid.

Om het fruitige karakter van de druif te behouden ondergaan de druiven een lange, zachte schilweking, om zo de fruitaroma’s maximaal aan de druiven te onttrekken. De vergisting en rijping verlopen op roestvrijstaal.  De wijn is vriendelijk en sappig, met in de neus veel rood maar ook zwart fruit, rokerige tonen en een mooie aardsheid. Zeer sappig van smaak met tonen van rijp rood en zwart fruit en amandel, perfect in balans met mooi verpakte zuren, milde tannines en een lange afdronk.

Korte omschrijving

Heerlijk sappige Dolcetto van absolute top wijnmaker.

Product specificaties

Artikelnummer P28060
Kleur Rood
Type Stil
Druivenras Dolcetto
Land Italië
Streek Piëmonte
Appellatie Langhe
Oogstjaar 2020
Afsluiting Schroefdop
Smaaktype Verkwikkend
Inhoud 0.75
Serveertemperatuur 15 tot 17 graden
Alcohol percentage 12.5
EAN doos 80325357104154
EAN fles 8032535710415