Cigliuti Barbera d'Alba Vigna Serraboella

Rood | 0.75 L | 2020 | Italië | Doos 6 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant Cigliuti Barbaresco Serraboella magnum

Cigliuti

Cigliuti is een klein, charmant familiebedrijf in de Serraboella Cru dat geweldige kwaliteit Nebbiolo, Barbera en Dolcetto wijnen produceert. Door de kleine productie en grote naamsbekendheid lastig te krijgen! 

Bij Cigliuti worden al eeuwenlang druiven en hazelnoten verbouwd. Al sinds 1964 bottelen ze de wijn zelf en Renato Cigliuti is de vierde generatie die het bedrijf in bezit heeft. Inmiddels staat de vijfde generatie, dochter Silvia en Claudia aan het roer, die het bedrijf met dezelfde passie en gedrevenheid leiden. Cigliuti ligt op de Serraboella-heuvel, een Cru in het Barbaresco gebied, in het dorp Neive. Deze heuvel biedt twee geweldige terroirs! De droge, kalkrijke bodem op het zuidwesten van deze steile heuvel is ideaal voor de aanplant van Nebbiolo en Dolcetto. Aan de oostkant van Serraboella, waar de grond een hoger aandeel klei bevat, staat Barbera aangeplant. De familie bezit 2 cru’s: de Serraboella Cru waar de Barbaresco, Barbera d’Alba en Dolcetto d’Alba vandaan komen. Aan de andere kant van het dorp ligt de Bricco di Neive, waar de familie de Barbaresco Vie Erte and Langhe Nebbiolo maakt. Renato was overigens de eerste die, vanaf 1970, de Serraboella Cru op het etiket vermeldde. Hierdoor stond deze cru lange tijd synoniem voor Cigliuti.

De familie Cigliuti woont bij het bedrijf dat bovenop de heuvel staat, en heeft zo een schitterend uitzicht over de wijngaarden. En die wijngaarden, dat is waar het allemaal gebeurt volgens de filosofie van de familie. De bijzondere combinatie van bodem en klimaat en de grote variatie hierin, zelfs binnen iedere wijngaard, zorgt ervoor dat iedere wijn uniek is. Een gezonde wijngaard is de basis voor een goede wijn, is het motto van de familie. De druiven komen alleen uit eigen wijngaarden, die bewerkt worden volgens traditionele methodes en waarin zo weinig mogelijk wordt gespoten en bemest. De wijngaarden worden met de hand bewerkt en alle druiven worden zorgvuldig met de hand geoogst. Na de oogst worden de druiven meteen verwerkt, waarbij ieder perceel afzonderlijk van elkaar vergist en rijpt.

Ook in de kelders wordt nog vooral gewerkt volgens oude tradities, al zijn de cementen vaten inmiddels vervangen door roestvrijstaal. Hout wordt slechts ondersteunend toegepast, waardoor de wijnen een opvallend moderne stijl hebben met sappig fruit, zachte tannines en een mooie frisheid en verleidelijke elegantie. De wijnen staan internationaal in hoog aanzien onder kenners, maar zijn bij het grote publiek weinig bekend door de kleine hoeveelheid flessen die worden geproduceerd: 30.000 per jaar. Kortom: zeer hoge kwaliteit en lastig te krijgen!


Website Renato Cigliuti

Bekijk Cigliuti

Cigliuti Barbera d'Alba Vigna Serraboella

Rood | 0.75 L | 2020 | Italië | Doos 6 stuks

Over de wijn

Deze prachtige, smaakvolle Barbera wordt gemaakt van druiven uit de wijngaarden in het oosten van Serraboella. De bodem is hier rijk aan vruchtbare klei. De wijngaarden liggen op zuidoostelijk georiënteerde hellingen op zo’n 350 meter hoogte. De temperatuurverschillen tussen dag en nacht zorgen ervoor dat de druiven langzaam en volledig kunnen rijpen, zonder daarbij hun frisheid te verliezen.

Na de handmatige oogst vergisten de druiven op roestvrijstaal, waarna de wijn deels rijpt in vaten van Slavonisch eikenhout, deels in grote oude eikenhouten vaten. Dit maakt de wijn zachter en ronder, zonder hem teveel invloed van de smaak van het hout mee te geven. De wijn is harmonieus en uitnodigend, met in de neus veel fruit (kersen, zwarte bes) kirsch en aardse tonen en tonen van kreupelhout. Fluweelzacht in de mond met een hoge smaakconcentratie vol sappig fruit, zachte, levendige zuren en rijpe tannines. De afdronk is lang met een mooie mineraliteit.

Korte omschrijving

Vlezige Barbera van zeer hoge kwaliteit.

Product specificaties

Artikelnummer P28132
Kleur Rood
Type Stil
Druivenras Barbera
Land Italië
Streek Piëmonte
Appellatie Alba
Oogstjaar 2020
Afsluiting Kurk
Smaaktype Krachtig
Inhoud 0.75
Serveertemperatuur 16 tot 18 graden
Assemblage Barbera
Alcohol percentage 14.5
EAN doos 18022610001283
EAN fles 8022610000883