Château Soucherie Coteaux du Layon Exception

Wit | Frankrijk | 0.75 L | 2015 | Doos 6 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant Château Soucherie Anjou Blanc Blanc Ivoire

Château Soucherie

Mocht je een keer rondreizen in de Loire, dan is een bezoek aan Château Soucherie een absolute aanrader. Het indrukwekkende château ligt 25 kilometer ten zuidwesten van Angers, iets buiten het dorp Beaulieu sur Layon, prachtig gelegen tussen de wijngaarden. Op het domein wordt niet alleen wijn gemaakt, maar heeft men ook luxe chambres d’hôtes, gîtes en ruimte om grote meetings te organiseren.

Het château kent een lange historie, maar er wordt pas sinds 1952 wijn gemaakt. Château Soucherie kwam in dat jaar in handen van een wijnmakersfamilie, die met hun wijnen al snel bekendheid verworven in de hele regio. Met de overname door de familie Beguinot in 2007 maakte het huis een enorme groei in kwaliteit. De kelders werden gerenoveerd en uitgerust met moderne wijnmaakapparatuur. Ook de wijngaarden werden grondig aangepakt: chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest werden vervangen door natuurlijke producten, en er kwam steeds meer focus op kwaliteit en terroirexpressie in de wijnen. De talentvolle wijnmaker Thibaud Boudignon is geen man van dikke wijnen, maar van lage rendementen en wijnen die het terroir laten spreken. Dit leidt tot zeer pure wijnen met een grote mate van finesse, complexiteit en lengte, zeer geschikt voor de klassieke Franse keuken!

 Château Soucherie bezit 28 hectare wijngaard waarop Chenin Blanc en Cabernet Franc zijn aangeplant. Hiervan worden de Anjou Blanc, Rouge en Villages Rouge gemaakt. Daarnaast heeft het domein wijngaarden in Coteaux du Layon (o.a. de premier cru Chaume) en in Savennières (Clos de Perrières).  Op dit moment is het château nog in conversie naar volledige biologische wijnbouw, waarvoor het huis in 2022 de officiële certificering zal ontvangen.

Website Château Soucherie

Bekijk Château Soucherie

Château Soucherie Coteaux du Layon Exception

Wit | Frankrijk | 0.75 L | 2015 | Doos 6 stuks

Over de wijn

Het klimaat in de Vallée du Layon is perfect geschikt voor de ontwikkeling van botrytus cinerea (edele rotting). De koele, vochtige nachten, de ochtenddauw en –mist, afgewisseld met warme, zonnige middagen zorgen voor een gecontroleerde groei van deze schimmels. Dit zorgt voor prachtige zoete wijnen met een uniek, complex karakter.

De druiven worden op verschillende momenten geoogst, waarbij alleen de perfect rijpe druiven worden geselecteerd. Na een zachte persing vindt een spontane vergisting plaats met behulp van de natuurlijke gisten, waarna de wijn nog 9 maanden verder rijpt in grote eikenhouten vaten.

De Exception is een weelderige wijn met rijpe aroma’s van tropisch fruit en geurige bloesem. Zoet en rijk van smaak, maar door de levendige zuren nooit log of vermoeiend.  De afdronk is geconcentreerd en complex, met een mooie balans tussen suikers en zuren.

Korte omschrijving

Een spannende zoete wijn die ook liefhebbers van droge wijn zal overtuigen.

Product specificaties

Artikelnummer P16135
Kleur Wit
Type Stil
Druivenras Chenin Blanc
Land Frankrijk
Streek Loire
Appellatie Coteaux du Layon
Oogstjaar 2015
Afsluiting Kurk
Smaaktype Zoet
Inhoud 0.75
Serveertemperatuur 8 tot 10 graden
Alcohol percentage 12
EAN doos 3760100232141
EAN fles 3760100232134