Boscarelli De Ferrari

Rood | Italië | 0.75 L | 2021 | Doos 6 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant Boscarelli Prugnolo Rosso di Montepulciano

Boscarelli

Paola en zonen Luca en Nicolò richtten wijngaarden en kelders met zorg in om een maximale terroirexpressie in hun wijnen te krijgen.

 Egidio Conradi groeit op in een oude Poliziana familie in de Montepulciano-regio, maar vertrekt na zijn studie naar Genua. Hier werkt hij lange tijd als internationaal handelaar. Maar zijn passie voor wijn en de liefde voor Montepulciano zijn zo sterk, dat hij begin jaren ‘60 besluit terug te keren naar zijn geboortegrond. Hij koopt twee oude, verlate boerderijen met oude wijngaarden in Cervignano di Montepulciano, in het hart van de Montepulciano. Volgens Egidio de ideale plek om zijn droom te verwezenlijken: het maken van wijnen van topkwaliteit, authentiek voor dit gebied en met een mooie elegantie.

 Samen met dochter Paola en haar man Ippolito De Ferrari richt Edigio in 1962 wijnhuis Poderi Boscarelli op. Ze realiseren zich dat ze met de wijngaarden in het hart van de Montepulciano goud in handen hebben. Samen planten ze wijngaarden opnieuw aan en renoveren en verbouwen ze de oude gebouwen tot een moderne wijnmakerij en kelders. Een groot deel van de wijngaarden ligt op de hellingen ten noordoosten van Montepulciano, in de Chiana vallei. De vallei heeft een bijzonder microklimaat, waarbij een constante luchtstroom zorgt voor ventilatie en verkoeling in de wijngaarden. Hierdoor kunnen de druiven langzaam rijpen en hebben ze minder last van rot en schimmels. De alluviale bodem is rijk aan textuur en zand en heeft een goede waterdoorlatendheid, en geeft de wijnen hun karakteristieke elegante, minerale karakter. Ieder stukje grond heeft zijn eigen karakter, dat de familie zoveel mogelijk probeert terug te laten komen in de wijnen. Daarbij wordt rekening gehouden met de leeftijd van de wijnstokken, de bodemsamenstelling en de optimale rijpheid van de druiven. Op deze manier maakt het huis ieder jaar zo’n 30 verschillende, unieke cuvées, die afzonderlijk van elkaar vergisten en rijpen en daarna met zorg worden geblend.

 Inmiddels zijn beide zonen van Paola, Luca en Nicolò, toegetreden tot het bedrijf. Luca start na zijn middelbare school in de eerste instantie met een opleiding tot diplomaat in Genua, maar besluit in 1988 terug te gaan naar zijn roots om zijn moeder en Dr. Maurizio Castelli, de wijnmaker van het huis, te assisteren. In 1997 sluit ook Nicolò aan. Hij houdt zich bezig met het aanplanten en verzorgen van de wijngaarden. 80 % van de wijngaarden is aangeplant met Sangiovese. Op de overige 20% staan verschillende inheemse druivenrassen als Mammolo,  Canaiolo en Colorino en de internationale druivenrassen Merlot en Cabernet Sauvignon. Om de diversiteit in de wijngaarden te vergroten, en daarmee een betere weergave van de terroir te kunnen geven, wordt in verschillende wijngaarden gewerkt volgens de Sélection Massale-methode. Hierbij wordt bij de aanplant van wijngaarden gebruik gemaakt van oude, geselecteerde wijnranken van dezelfde wijngaard of de directe omgeving. Hierdoor ontstaat een mix van verschillende klonen van hetzelfde druivenras, die samen zorgen voor een goede weergave van de terroir.

In de kelders wordt minimaal ingegrepen bij het maken van de wijnen. Alle wijnen vergisten spontaan met behulp van natuurlijke gisten. Hout wordt zeer gedoseerd ingezet bij de vergisting en rijping van de wijnen. De wijnen zijn puur, elegant en hebben ieder een duidelijk herkenbaar karakter. Wijnen uit deze regio kunnen soms behoorlijk rijp en geconcentreerd zijn, maar het relatief koele klimaat in de Chiana vallei en de zeer zorgvuldige manier van werken geven de wijnen van Boscarelli een elegant, toegankelijk karakter.

Website Boscarelli

Bekijk Boscarelli

Boscarelli De Ferrari

Rood | Italië | 0.75 L | 2021 | Doos 6 stuks

Over de wijn

In deze uitnodigende, sappige wijn komen de florale tonen van de Sangiovese op een mooie manier samen met het volfruitige karakter van de Merlot. De wijn wordt gemaakt van druiven van jonge wijnranken en is een blend van 90% Sangiovese Prugnolo Gentile met 10% Merlot. De druiven groeien in verschillende wijngaarden met een alluviale bodem die rijk is aan zand, kalk en slib. 

Na de handmatige oogst worden de druiven licht gekneusd en vergist de wijn spontaan op roestvrijstalen vaten, waarbij het sap zo’n 8 dagen in contact met de schillen blijft. Na de vergisting rijpt de wijn zo’n 4 tot 5 maanden op cementen vaten waardoor het pure karakter van de druiven behouden blijft. De Sangiovese geeft de wijn zijn florale, frisse tonen, terwijl de Merlot fruit en body geeft aan de wijn. In de neus aroma’s van pruimen en kersen, frisheid en minerale tonen. In de mond rond en elegant, met sappige kersen en zachte tannines.

Korte omschrijving

Prachtige elegante, complete wijn met sappig fruit.

Product specificaties

Artikelnummer P28310
Kleur Rood
Type Stil
Druivenras Sangiovese
Land Italië
Streek Toscane
Appellatie IGT Toscana
Oogstjaar 2021
Afsluiting Kurk
Smaaktype Verfijnd
Inhoud 0.75
Serveertemperatuur 16 tot 18 graden
Assemblage 90% Sangiovese en 10% Merlot
Alcohol percentage 13.5
EAN doos 8032862100187
EAN fles 8032862100019