BIO Clos Bellane Valréas Les Échalas rouge

Rood | 0.75 L | 2020 | Frankrijk | Doos 6 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant BIO Clos Bellane Valréas Les Échalas rouge

Clos Bellane

In deze hooggelegen wijngaard in de Zuidelijke Rhône maakt gepassioneerd wijnmaker Stéphane  Vedeau wijnen van topkwaliteit in zijn karakteristieke elegante, frisse stijl.  

 Wijnmaker Stéphane Vedeau is een bijzondere man. Hij voelt zich sterk verbonden met zijn wijngaarden en zijn wijnen en hij heeft veel geëxperimenteerd met het wijnmaken, bijvoorbeeld in de Languedoc. De Rhône is echter al lange tijd zijn thuishaven. Hij bezit 3 wijnhuizen in dit gebied: Jeannine Boutin (vernoemd naar zijn moeder) in de Noordelijke Rhône en La Ferme du Mont en Clos Bellane in de Zuidelijke Rhône. 

De wijnen van Clos Bellane zijn letterlijk en figuurlijk van hoog niveau. De wijngaard ligt ten zuiden van de stad Valréas, op zo’n 400 meter hoogte op de hellingen van het plateau van Vinsobres. Stéphane heeft voor deze hoge ligging gekozen om de gevolgen van de klimaaatverandering voor te zijn.  De 48 hectare grond zijn aangeplant met voornamelijk Grenache voor rode wijnen, aangevuld met een kleinere hoeveelheid Syrah. Voor wit staan hier Roussanne, Marsanne, Viognier en Clairette aangeplant. Hoewel het in dit gebied behoorlijk warm kan worden zorgen de nabijgelegen Middellandse Zee en de koude noordenwind voor verkoeling in de wijngaarden. De druiven groeien op oostelijk georiënteerde hellingen waardoor ze vooral in de ochtend zon krijgen. Dit, in combinatie met de hoge ligging van de wijngaarden, zorgt ervoor dat de druiven langzaam en gelijkmatig rijpen en tegelijkertijd hun frisheid behouden. De kalksteen bodem draagt bij aan de frisheid in de wijnen en zorgt voor een opvallende mineraliteit en elegantie. De geïsoleerde ligging van de wijngaard (’Clos’)maakt het mogelijk om te werken volgens biodynamische principes. 

In de kelders wordt alles in het werk gezet om topkwaliteit wijnen te maken, die het karakter van de wijngaard zoveel mogelijk weergeven. Tijdens en na de handmatige oogst vindt een strenge selectie van de druiven plaats. Bij het verplaatsen van de druiven en de most wordt gebruik gemaakt van zwaartekracht. Hypermoderne apparatuur zorgt voor een zeer nauwkeurige vinificatie. Ieder jaar wordt op basis van het karakter van de druiven bepaald of er daarbij gebruik wordt gemaakt van roestvrijstaal, beton en/of hout. Na de afzonderlijke vinificatie worden de druivenrassen met uiterste precisie geblend, om zo te voldoen aan de kwaliteit die de naam ‘Clos’ mag dragen. Rijping gebeurt op roestvrijstaal, beton of hout in ondergrondse kelders met een van nature constante temperatuur. Stéphane maakt alleen gebruik van grote of gebruikte houten vaten, om zo de invloed van de houtaroma’s op de wijn te minimaliseren. De frisse, elegante stijl van de wijnen doet eerder denken aan de Noord-Rhône dan aan de Zuidelijke Rhône.

Website: Clos Bellane

Bekijk Clos Bellane

BIO Clos Bellane Valréas Les Échalas rouge

Rood | 0.75 L | 2020 | Frankrijk | Doos 6 stuks

Over de wijn

In de Zuidelijke Rhône is de Grenache heer en meester. En hoewel Stéphane Vedeau groot fan is van deze druif, kiest hij ervoor om in deze blend de Syrah de hoofdrol te geven. Dat heeft te maken met de omstandigheden in de wijngaard: de hoge ligging zorgt voor een relatief koel klimaat, en de kalkrijke bodem doet denken aan die in delen van de Noordelijke Rhône. 

De wijn heeft een prachtige balans tussen kracht en elegantie. In de neus uitnodigende aroma’s van zwarte kersen en bramen, aangevuld met subtiele tonen van koffie, vanille en wat rokerigheid. Vol van smaak met rijp zwart fruit, een lichte kruidigheid, stevige maar rijpe tannines en fijne zuren.

Korte omschrijving

Stevige rode wijn met frisse aroma's en mooie zuren.

Product specificaties

Artikelnummer P13182
Kleur Rood
Type Stil
Druivenras Syrah
Land Frankrijk
Streek Rhône
Appellatie Côtes du Rhône Villages Valréas
Oogstjaar 2020
Afsluiting Kurk
Smaaktype Krachtig
Inhoud 0.75
Serveertemperatuur 16 tot 18 graden
Alcohol percentage 14.5
EAN doos 3760037260965
EAN fles 3760037260088