‘Perfecte in statera’, ‘Perfecte balans’, is het levensmotto van vrienden, wijnmakers en zakenpartners Matthieu Rollin en Nicolas Seffusatti van Maison Cassagne et Vitailles in de Terrasses du Larzac. Een perfecte balans in hun wijnen, maar ook in hun samenwerking, waardoor ze inmiddels tot de top wijnhuizen van het gebied en van Frankrijk behoren.
Zo’n 20 jaar geleden denken deze twee vrienden nog niet aan wijn maken. Ze volgen samen een studie aan de Business School in Montpellier. Tijdens een studiejaar in North Carolina raken ze besmet met het wijnvirus, en ontstaan de eerste plannen om samen wijn te gaan maken. Na hun studie zetten ze een succesvol bedrijf op in wijnexport naar China. In 2011 keert Nicolas terug naar Frankrijk, waar hij een opleiding Oenologie en Wijnbouw volgt. In de daaropvolgende jaren gaat Nicolas op zoek naar geschikte wijngaarden. Hij koopt 6 hectare wijngaard in de omgeving van Montpeyroux, 9 hectare in de Vallée de l’Agly (Roussillon) en 2,5 hectare in de Côtes du Rhône bij Châteauneuf-du-Pâpe. Om te bepalen in welk gebied de vrienden zich uiteindelijk gaan vestigen, besluiten ze het eerste oogstjaar in ieder gebied te maken en op basis van de resultaten te kiezen waar ze hun kelder gaan bouwen.
Montpeyroux blijkt de grote winnaar. Het klimaat, de ligging van de wijngaarden en de grote diversiteit aan bodems bieden perfecte omstandigheden voor topwijnen met een goede balans. Het gebied wordt omringd door verschillende bergen en het plateau van de Terras du Larzac. De zomers kunnen hier warm zijn, maar de noord-tot noordwestelijke wind geeft verkoeling. ’s Nachts daalt de temperatuur flink, waardoor de druiven langzaam en gelijkmatig kunnen rijpen. De bodem bestaat uit arme klei op een ondergrond van kalksteen en is doorspekt met rotsen, zand, zandsteen en schalie. De 9,88 hectare wijngaard strekt zich uit over een groot aantal kleinere percelen, ieder met hun eigen terroir, ook binnen het perceel. Ieder perceel heeft een met zorg samengestelde aanplant van verschillende druivenrassen.
“Alles begint bij de bodem”, is het uitgangspunt van Matthieu en Nicolas. In de wijngaarden wordt daarom minimaal ingegrepen en alleen gebruik gemaakt van natuurlijke middelen. Organische bemesting, speciale begroeiing tussen de ranken, handmatig werk, zachte snoei en streven naar een lage opbrengst zorgen voor gezonde druiven. Het huis is sinds 2020 biologisch gecertificeerd en past waar het kan ook biodynamische principes toe. Ieder perceel en ras wordt afzonderlijk geoogst en doorloopt een eigen vergisting, waardoor het karakter van ieder terroir het beste tot zijn recht kan komen.
Deze nauwkeurige, duurzame werkwijze vind je ook terug in de moderne wijnkelder. Gebouwd van lokaal gesteente, dat een goede temperatuurregulerende werking heeft. Zonnepanelen zorgen voor de stroomvoorziening, terwijl openingen in de wanden zorgen voor ventilatie door de wind. De druiven worden met de voeten gekneusd, en de vergisting verloopt met behulp van natuurlijke gisten en met minimaal 50% hele trossen. Rijping verloopt in nieuwe en gebruikte Bourgogne vaten en in cementen eieren. De wijnen zijn elegant en karakteristiek en hebben een fantastische balans.
Cassagne et Vitailles is een perfect visitekaartje van de potentie van de Terrasses du Larzac. Ook op internationaal niveau waren de wijnen al snel opgemerkt: de Pesoul & Pendut van oogstjaar 2016 (het tweede oogstjaar!) kreeg van James Suckling de 46e plaats in de ranglijst van Best Wines in the World.
Website: Cassagne et Vitailles