Ardhuy Hautes Mourottes Corton Grand Cru

Rood | Frankrijk | 0.75 L | 2016 | Doos 6 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant Ardhuy Les Perrieres HC de Beaune Blanc

Domaine d'Ardhuy

Domaine d'Ardhuy is een Bourgognehuis dat in korte tijd tot de top 5 producenten van de regio ging behoren. Zeer uitgebreide keuze aan terroirs, en hoge kwaliteit van de basis tot de Cru's.

De geschiedenis van Domaine d’Ardhuy gaat terug naar 1947, als de jonge Gabriel d’Ardhuy tijdens de oogst in de Bourgogne Eliane André ontmoet. Het is liefde op het eerste gezicht. Eliane’s vader Pierre André is wijnboer en négociant  in de Bourgogne, met onder andere wijngaarden in Alexe-Corton en eigenaar van de Monopole Clos des Langres.  Gabriel en Eliane trouwen, en stappen in het bedrijf van Pierre André. Langzaam maar zeker breidt het wijnbedrijf zich uit met wijngaarden in onder andere Puligny-Montrachet, Gevrey-Chambertin, Clos de Vougeot en Corton-Charlemagne. Ook het gezin d’Ardhuy wordt groter: maar liefst 7 dochters worden geboren, die allemaal opgroeien in het bedrijf. In 2002 besluit de familie zich alleen nog op wijnbouw en wijn maken te focussen, en wordt de handelstak van het huis verkocht.  Begin 2003 komt Carel Voorhuis, zoon van een advocaat uit Maastricht die eerder een wijnhuis in de Jura had gekocht, als ‘régisseur’ binnen. En dan gaat het snel: al in 2004 kiest de Revue de Vins de France Ardhuy als nummer 3 van producenten in de Côte de Beaune en als nummer 4 in de Côte de Nuits. 

De familie Ardhuy bezit meer dan veertig hectare wijngaard in geweldige percelen verspreid over de gehele Bourgogne. In iedere wijn proberen ze het karakter van de specifieke wijngaard of wijnregio zoveel mogelijk terug te laten komen. Ieder plot vergist afzonderlijk en per jaar wordt bepaald hoe de wijn wordt samengesteld en welk rijpingsproces de wijn ondergaat. “To make great wine, you need beautiful grapes” is de filosofie. De zorg voor de wijngaarden staat centraal. Op dit moment is het wijnhuis in conversie naar biologische wijnbouw, waarvoor ze in 2023 officieel gecertificeerd zullen worden.  Sinds 1981 heeft het huis ook een bedrijf in de Rhône in eigendom. Voor beide domeinen is er een dochter aangewezen om het bedrijf aan te sturen. De wijnen van d’Ardhuy kenmerken zich door hun verfijning en balans, en ook niet onbelangrijk, door hun goede prijs-kwaliteitverhouding.


Website Domaine d'Ardhuy

Bekijk Domaine d'Ardhuy

Ardhuy Hautes Mourottes Corton Grand Cru

Rood | Frankrijk | 0.75 L | 2016 | Doos 6 stuks

Over de wijn

De Corton ‘Hautes Mourottes’ is de hoogst gelegen Grand Cru wijngaard op de Corton-heuvel. De wijnranken staan aangeplant op zo’n 360 meter hoogte, op een oostelijk georiënteerde helling. Deze ligging, samen met de relatief grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht, zorgt ervoor dat de druiven langzaam en gelijkmatig rijpen en hun levendige zuren behouden. De arme bodem zorgt voor wijnen met een stevig karakter.

Een prachtige complexe wijn met expressieve aroma’s van rijp, zwart fruit, sandelhout en kruiden. In de smaak valt de balans tussen rijpheid en kracht op. Een grote wijn!

Korte omschrijving

Een grote, stijlvolle Corton Grand Cru.

Product specificaties

Artikelnummer P11834
Kleur Rood
Type Stil
Druivenras Pinot Noir
Land Frankrijk
Streek Bourgogne
Appellatie Corton Grand Cru
Oogstjaar 2016
Afsluiting Kurk
Smaaktype Krachtig
Inhoud 0.75
Serveertemperatuur 16 tot 18 graden
Alcohol percentage 13.5
EAN doos 3760111431427
EAN fles 3760111430352