Ansgar-Clüsserath Weisser Burgunder trocken

Wit | 0.75 L | 2021 | Duitsland | Doos 6 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant Ansgar-Clüsserath Weisser Burgunder trocken

Ansgar Clüsserath

Wijnmaakster Eva Clüsserath verrast op nationaal en internationaal niveau met haar eigen stijl precieze, strakke Rieslings. 

De Moezel, thuishonk van de Riesling. Op de steile hellingen langs de Moezel, waar hij zijn maximale zon kan pakken en kan profiteren van koude nachten, op een bodem van leisteen, voelt hij zich enorm goed thuis. Rieslings uit deze wijnregio kunnen legendarisch zijn en hebben wijngebied Moezel al eeuwen geleden op de internationale wijnkaart gezet. 

In dit beroemde wijngebied bestiert Eva Clüsserath samen met haar ouders Ansgar en Elsbeth het wijnhuis Ansgar Clüsserath. Echtgenoot en wijnmaker Philipp Wittmann uit de Rheinhessen is een fijne sparring partner en helpt Eva haar eigen stijl steeds verder ontwikkelen. Het huis bestaat al meer dan 350 jaar en is altijd in handen van de familie gebleven. Kennis en ervaring zijn van generatie op generatie overgedragen, evenals de soms meer dan 100 jaar oude wijnranken. 

Eva Clüsserath groeide op tussen de Riesling-wijnranken in de Moezel, maar deed tijdens haar wijnmakersopleiding ook ervaring op in Rieslingbastions Pfalz en natuurlijk in de Rheinhessen, bij haar echtgenoot Philipp Wittmann. Hierdoor kan ze lezen en schrijven met deze prachtige druif. Haar stijl is puur en verfijnd, nooit te rijk of pompeus. Haar wijnen zijn precies, rechtlijnig en strak, bijna vergelijkbaar met de Rieslings uit de Saar. Dit bereikt ze door zo weinig mogelijk in te grijpen in de wijngaarden en tijdens het wijnmaakproces. Het zijn de wijnen, niet de wijnmaakster, die het tempo van het wijnmaakproces bepalen. Na de oogst worden de druiven na een periode van schilcontact zacht geperst en wordt de most overgedaan in ‘Moezel foeders’, grote oude houten vaten van 1000 liter. Hierin start de spontane vergisting met behulp van de natuurlijke gisten. Deze vergisting kan maanden duren, soms is zelfs in het voorjaar het ‘gebubbel’ van het koolzuurgas in de vaten nog hoorbaar. Een lange rijping op de lies en minimale filtering van de wijnen zorgt voor karaktervolle wijnen met een groot rijpingspotentieel. 

Het talent van Eva Clüsserath is niet onopgemerkt gebleven. Haar wijnen staan hoog aangeschreven op nationaal en internationaal niveau. In 2022 is Eva door Falstaff uitgeroepen tot wijnmaakster van het jaar.

Website Ansgar Clüsserath

Bekijk Ansgar Clüsserath

Ansgar-Clüsserath Weisser Burgunder trocken

Wit | 0.75 L | 2021 | Duitsland | Doos 6 stuks

Over de wijn

Slechts 3% van de wijngaarden staat aangeplant met Weißburgunder. De druiven voor deze wijn groeien in de Altärchen wijngaard bij Trittenheim. De hellingen zijn zuidoostelijk tot westelijk georiënteerd, waardoor de druiven vrijwel de hele dag zon krijgen. De bodem bestaat uit verweerde leisteen met klei en gravel, en geeft de wijn zijn elegante minerale tonen en delicate fruitaroma’s.

 Na de handmatige oogst worden de druiven zacht geperst, waarna de most vergist in grote traditionele foeders. Een lierijping van een paar maanden geeft de wijn een ronde, romige textuur, die prachtig in balans is met de frisse mineraliteit. In de neus veel fruit met aroma’s van peer, grapefruit en ananas. Zacht en rond in de aanzet, gevolgd door frisse tonen met veel sap, lekker fruit, mooie zuren en een opvallende mineralitet.

Korte omschrijving

Heerlijk frisse Pinot Blanc met prachtig fruit en mineraliteit.

Overige informatie

Winnaar Wines of Germany Gastro Cup (2020)

Product specificaties

Artikelnummer P22016
Kleur Wit
Type Stil
Druivenras Pinot Blanc
Land Duitsland
Streek Moezel
Appellatie Mosel
Oogstjaar 2021
Afsluiting Schroefdop
Smaaktype Verfijnd
Inhoud 0.75
Serveertemperatuur 8 tot 10 graden
Assemblage Pinot Blanc
Alcohol percentage 11
EAN doos 4260368275953
EAN fles 4260368276097